tirsdag 7. september 2010

"Frykten"

Vi fikk i oppgave om å drøfte et teaterstykke og om jeg syns det når ut til dagens ungdom.

Rogaland teater hadde lørdag 4. september premiere på  "Frykten" av Yngve Sundvor.
Stykket er en grøsser, inspirert av gamle romaner som "the Bird" av Daphne du Maurie og Alfred Hitchcock. Det at stykket er i Stavanger, "oljehovedstaten" passer bra, siden det handler om klimatrusselen.

Det begynner med at statsministeren og forsvarsmenisteren drar sammen med to kvinnelige sekretærer til et sommerhus på en øde øy.

Statsministeren planlegger å lansere en plan om et mer klimavennlig Norge. Han er villig til å ofre dagens velferd for at fremtiden skal overleve. De skal ha et møte om en pressekonferanse som de skal ha, for å fortelle folket om denne planen. I begynnelsen så er de andre enige om hvordan de skal planlegge dette, men så begynner de å krangle. Det kommer fort til synet at ting ikke er helt som det skal være mellom partivennene. De er kun statministeren, Samuel, som er for denne planen. De andre mener at han kommer til å dumme seg ut, og at denne klimakrisen ikke er viktig. De vil heller fokusere på andre ting. De vil være på denne øde øye slik at media ikke får noen tilgang til dem. Naturen tar  "hevn" ved fugleangrep, som er inspirert av Dapnhe du Maurie.

Jeg syns stykket virker å være aktuell i denne tiden, fordi den handler om den globale oppvarmingen, og om det er menneskegjort eller ikke. Det er veldig mange som er uenige om det. Og som i stykket, så er de uenige om hvor viktig dette er. Stykket prøver å gi et budskap som sier at vi bør være føre-var. Det er ikke sikkert at våre barn og barnebarn får ha en like flott verden som vi har i dag. Allerede nå har klimaet endret seg dramatisk fort. Dette har aldri skjedd før, i denne hastigheten. Hvis dette fortsetter, så vil den senere verden ikke ha Nordpolen eller isbreer. De vil innen da ha smeltet helt bort. Isbjørner kan være utryddet. Det blir tragisk hvis det blir tilfelle, noe det mest sannsyligvis kommer til å bli. Oljen kan også ta slutt. Ingenting varer evig. Oljen tar uendelig lang tid å få tilbake, og det vil få store følger for verden.

Stykket fanger oppmerksomheten til unge, da dette er en grøsser, en spennende forestilling. Det er mye mer underholdene enn noe som virker som en forelesning. Det er også mye bra effekter med. Effektene som blir brukt, gir en følelse av at det er en film. Det blir brukt mye realistiske effekter, som zooming, røyk, lydeffekter, lyseffekter, snur på huset o.l.

Det at en klarer forstå budskapet lett er fordi en kanskje allerede kjenner til klimakrisen, det at det er gode skespillere med, og ikke minst hvordan de bruker de gode virkemidlene.












- Agathe

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar