Det jeg tror er den mest påfallende arven fra antikken, er språket. Det er mye som henger igjen av latinske ord og uttrykk. De fleste ord som vi bruker til vanlig stammer fra latin. Demokrati og republikk er fra antikken, men disse begrepene hadde et annet innhold da enn de har nå. Men det går fremdeles på ut det samme.
Mange europeiske språk som italiensk, gresk, spansk og portugisisk har utviklet seg fra latin. Dette "utdødde" språket brukes ofte som et fellesspråk i vitenskap o.l. I hudens oppbygging bruker en latinske ord som epidermis som betyr overhud osv, slik at alle skal forstå hva en snakker om, også utenlandske. Latinen brukes også til å danne nye vitenskapelige ord, spesiellt ved klassifisering av dyr og planter.
Vårt alfabet består av det latinske alfabetet, som utviklet seg fr det greske alfabetet. Latin blir også brukt mye blandt prester og har høy status som kirkespråk. Kirkelatin er fremdeles det formelle språket i den katolske kirken, og dermed det offisielle språket i Vatikanet.
Jeg syns også b´vi har arvet mye av arkitekturen fra antikken. Det vises mye igjen på nye kirker som blir bygget, broer, statuer o.l. Vi ser mye av det fra gamle byer i Roma, Praha, Italia, Hellas osv. Dette er det mange som blir inspirert av. Spesielt hvor mye detaljer som en legger i det. Siden det er mange vakre verk, så vil en ofte lage det på samme stilen for å gjenskape atmosfæren det gir.
Universitetet i Oslo har fått dette antikk særpreget.
Jeg suns antikkens historie er interessant, men det er en historie vi må huske å ta vare på.
-Agathe
Flott at du synes historie er interessant!Du perker på mange viktige sider ved arven fra antikken.
SvarSlettEllers lykke til med bloggingen og læringen!
Fint innlegg om læring/undervisning.