søndag 19. september 2010

Analysering og sammenligning av Facebook og Nettby

Analysering og sammenligning av Nettby og Facebook.

Hvem er målgruppen for nettstedene? Hvilke virkemiddler bruker nettstedene for å tiltrekke seg sin målgruppe?

Facebook
Facebook er et sosialt verktøy som vil at folk skal kunne holde kontakten med gamle og nye venner. Det er også en fin måte å holde kontakten med fjern familie. Det ble opprinnelig laget for universitetsstudenter og ansatte i USA. Nettstedet har over 500 millioner aktive brukere verden over og ca 1 500 000 norske brukere. Facebook kan oversettes til 61 språk.

Facebook sier på fremsiden at alle kan være medlem, men deres målgruppe er mer ungdom/unge voksne og voksne. De bruker enkle layouter og lite bilde. Fargene de bruker er blå, svart og hvit. De har blå banner med ”Facebook” som hvit skrift. Det eneste som brukes av bilder er det medlemmene legger ut selv. Virkemidlene de bruker er enkel design, det står på fremsiden at det er helt gratis og enkelt å lage. Profilene er heller ikke avanserte og det er ikke mye ”dill”.  De har veldig lite reklame, men på høyre marg finner du markedsføring, ikke særlig fremhevet.

 Du begynner med å lage en profil, finner et profilbilde og får venner. Du kan skrive om deg selv og dine interesser. Du kan også skrive til vennene dine på ”veggen” eller bruke chaten. Du kan ikke gå inn på profiler til de som du ikke er venn med, det er en bra sikkerthetsinstilling som de har. Du velger selv hvem du vil være venn med, og de kan da se på din profil. Det er mange innstillinger på hvor privat du vil være på Facebook, du kan for eksempel gjøre bildene dine private, eller kun gjøre dem tilgjengelige for noen personer. Detter er ulikt fra mange andre lignende nettsteder.





Nettby
Nettby er et sosialt nettverk hos VG, der du snakker med folk, lager og diskuterer nyheter og meninger. På Nettby blir du en ”borger” og du kan legge til og få venner her. Du får poeng for hvor aktiv du er, og jo mer poeng du får, jo mer kan du gjøre med profilen din. Poengene vises som en status. Når du først registrerer deg så blir du ”skopusser”. Sjefene (ansatte) kalles for ”Supersjef”. Likt som på Facebook kan du laste opp bilder, skrive om deg selv og dine interesser. På Nettby kan du også lage en dagbok og du kan også lese andre dagbøker. Det blir på samme måte som en blogg. 

Nettbys målgruppe er ungdom, lite voksne, dog det er en del voksne som er medlem der. Det er medlemmer som er fra 13 år og oppover, men her er det mulighet for alle til å bli medlem. Virkemidlene de bruker er mye farger, bilder og kontraster. De har lys bakgrunn for å fremheve bildene. De bruker mye grønt, men har andre farger som blått, gult, rosa og turkis. Dette kan fort bli rotete, det blir veldig mye inntrykk på en gang.

Nettby er ikke like privat som Facebook. Her kan du gå inn på andres profiler selv om du ikke er venn med dem. Du har også tilgang til bildene de legger ut. Utseendemessig er Facebook og Nettby veldig ulike. Facebook går for enkelt design mens Nettby går for mye mer ”stæsj”.



- Agathe

Bildeanalyse

I norskfaget skal vi analysere et bilde.
Dette bildet er hentet fra vg.no.


Om bildet:
Jeg ser et svart/hvitt bilde med en liten gutt som ligger under en kommode. Han ligger på et steingulv, han har på seg en stripete genser, joggesko og selebukse. Kommoden har et skap med tre skuffer. Det lyser et lys på gutten. Halve veggen er lys og mørk. Bilde er tatt i norpmalerspektiv.
Bilde er et reportasjebilde. Det er hentet herfra: http://www.vg.no/bildespesial/spesial.php?id=2656
Detter er hva som sto under bildet: Umids gravide mor ble utvist fra Norge. Kort tid etter døde lillesøsteren. Etter to år som asylsøkere i Norge.Etter at Umid ble født i mars 2002, 14 uker for tidlig og med en alvorlig kronisk lungesykdom søkte familien om å få bli i Norge av humanitære årsaker.

Komposisjon:
Ansiktet til gutten er plassert rimelig nær det gyllne snitt og på den nederste halvdel av bildeflaten. Bildet er tatt i vidvinkel og omtrent i normalperspektiv, mulig litt overvinklet i forhold til gutten. Utsnittet er tatt i høydeformat/stående format. Kommoden dominerer bildet. Det faller en skygge på den øverste delen av veggen og litt på gulvet foran gutten.

Konnotasjoner:
Bildet gir assosiasjoner  med  2. verdenskrig pga det er svart/hvitt. Kommoden ser gammeldags ut. Selve rommet ser gammeldags ut med steingulvet. Det at gutten ser ut til å gjemme seg  kan det forbindes med jødeutryddelsen.
Følelser bildet vekker er medlidenhet og sympati. Det virker som om gutten er redd, forvirret og har det vondt.

Når jeg skal tolke bildet velger jeg å se det i nær sammenheng med bildeteksten. Det er ikke avklart om gutten får være i Norge og familien står i fare for å måtte reise. I bildet ser det ut som at gutten ligger under kommoden for å gjemme seg for noen som ska ta ham bort. Kommodeskuffen kan tolkes som et bilde på livet, med lukkede skuffer. For å få svar og finne løsninger så må disse skuffene åpnes for å komme videre i livet. Kommoden virker som en slags beskyttelse. Det lyser et lys på gutten, og det kan virke som det er sollys. Dette skaper positive assosiasjoner og kan gi et hint av håp. Det er en mørk skygge over kommoden, og det gir negative assosiasjoner. Det virker som gutten er omgitt av usikkerhet, og det vil ikke hjelpe ham på noen måte.

Kilder:
http://www.vg.no/
Bildeanalyse "key note".

- Agathe

tirsdag 7. september 2010

"Frykten"

Vi fikk i oppgave om å drøfte et teaterstykke og om jeg syns det når ut til dagens ungdom.

Rogaland teater hadde lørdag 4. september premiere på  "Frykten" av Yngve Sundvor.
Stykket er en grøsser, inspirert av gamle romaner som "the Bird" av Daphne du Maurie og Alfred Hitchcock. Det at stykket er i Stavanger, "oljehovedstaten" passer bra, siden det handler om klimatrusselen.

Det begynner med at statsministeren og forsvarsmenisteren drar sammen med to kvinnelige sekretærer til et sommerhus på en øde øy.

Statsministeren planlegger å lansere en plan om et mer klimavennlig Norge. Han er villig til å ofre dagens velferd for at fremtiden skal overleve. De skal ha et møte om en pressekonferanse som de skal ha, for å fortelle folket om denne planen. I begynnelsen så er de andre enige om hvordan de skal planlegge dette, men så begynner de å krangle. Det kommer fort til synet at ting ikke er helt som det skal være mellom partivennene. De er kun statministeren, Samuel, som er for denne planen. De andre mener at han kommer til å dumme seg ut, og at denne klimakrisen ikke er viktig. De vil heller fokusere på andre ting. De vil være på denne øde øye slik at media ikke får noen tilgang til dem. Naturen tar  "hevn" ved fugleangrep, som er inspirert av Dapnhe du Maurie.

Jeg syns stykket virker å være aktuell i denne tiden, fordi den handler om den globale oppvarmingen, og om det er menneskegjort eller ikke. Det er veldig mange som er uenige om det. Og som i stykket, så er de uenige om hvor viktig dette er. Stykket prøver å gi et budskap som sier at vi bør være føre-var. Det er ikke sikkert at våre barn og barnebarn får ha en like flott verden som vi har i dag. Allerede nå har klimaet endret seg dramatisk fort. Dette har aldri skjedd før, i denne hastigheten. Hvis dette fortsetter, så vil den senere verden ikke ha Nordpolen eller isbreer. De vil innen da ha smeltet helt bort. Isbjørner kan være utryddet. Det blir tragisk hvis det blir tilfelle, noe det mest sannsyligvis kommer til å bli. Oljen kan også ta slutt. Ingenting varer evig. Oljen tar uendelig lang tid å få tilbake, og det vil få store følger for verden.

Stykket fanger oppmerksomheten til unge, da dette er en grøsser, en spennende forestilling. Det er mye mer underholdene enn noe som virker som en forelesning. Det er også mye bra effekter med. Effektene som blir brukt, gir en følelse av at det er en film. Det blir brukt mye realistiske effekter, som zooming, røyk, lydeffekter, lyseffekter, snur på huset o.l.

Det at en klarer forstå budskapet lett er fordi en kanskje allerede kjenner til klimakrisen, det at det er gode skespillere med, og ikke minst hvordan de bruker de gode virkemidlene.












- Agathe

torsdag 2. september 2010

Arven fra antikken

Det jeg tror er den mest påfallende arven fra antikken, er språket. Det er mye som henger igjen av latinske ord og uttrykk. De fleste ord som vi bruker til vanlig stammer fra latin. Demokrati og republikk er fra antikken, men disse begrepene hadde et annet innhold da enn de har nå. Men det går fremdeles på ut det samme.

Mange europeiske språk som italiensk, gresk, spansk og portugisisk har utviklet seg fra latin. Dette "utdødde" språket brukes ofte som et fellesspråk i vitenskap o.l. I hudens oppbygging bruker en latinske ord som epidermis som betyr overhud osv, slik at alle skal forstå hva en snakker om, også utenlandske. Latinen brukes også til å danne nye vitenskapelige ord, spesiellt ved klassifisering av dyr og planter.

Vårt alfabet består av det latinske alfabetet, som utviklet seg fr det greske alfabetet. Latin blir også brukt mye blandt prester og har høy status som kirkespråk. Kirkelatin er fremdeles det formelle språket i den katolske kirken, og dermed det offisielle språket i Vatikanet.




Jeg syns også b´vi har arvet mye av arkitekturen fra antikken. Det vises mye igjen på nye kirker som blir bygget, broer, statuer o.l. Vi ser mye av det fra gamle byer i Roma, Praha, Italia, Hellas osv. Dette er det mange som blir inspirert av. Spesielt hvor mye detaljer som en legger i det. Siden det er mange vakre verk, så vil en ofte lage det på samme stilen for å gjenskape atmosfæren det gir.



Universitetet i Oslo har fått dette antikk særpreget.

Jeg suns antikkens historie er interessant, men det er en historie vi må huske å ta vare på.


-Agathe