mandag 28. februar 2011

Litterær analyse av Saras nøkkel, refleksjon

Min problemstilling: Forfatterens valg av synsvinkel og hvordan den påvirker leseren.

Jeg snakket om min problemstilling, drøftet den og kom med en konklusjon. Jeg valgte den problemstillingen fordi jeg syns det var sysnvinkelen som gjorde boka interresant, det at den vekslet mellom nåtid og fortid og at jeg selv kunne relatere meg til boka.

Handligsreferat:
Paris, 16. juli 1942. Sara er en ti år gammel jødisk jente som er tvunget til å låse inn lillebroren sin i et skap for å gjemme han for det franske politiet. Resten av familien blir arrestert. I 2002 kommer journalisten Julia Jarmond tilfeldigvis over historien om Sara og familien i forbindelse med at hun skal skrive en artikkel i anledning 60-årsmarkeringen av Vichy-aksjonen. Oppdagelsen tvinger etter hvert Julia til å stille en rekke spørsmål ved sitt eget liv. (http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=3129022)
 
Boka var kjempebra og anbefales sterkt. Det å lese boka var den kjekkeste delen av prosessen, det som var mer utfordrende var å finne en god nok problemstilling, og at den passet bra til boka. Jeg syns problemstilling min er en viktig problemstilling, fordi det kommer flere slike bøker nå som tidvitner forsvinner mer og mer. Vi trenger en ny måte å fortelle om dette temaet, Holocaust, og fremdeles få leseren til å regare sterkt på det som skjedde når leseren ikke har opplevd krigen selv. Det syns jeg Tatiana de Rosnay får til veldig bra med denne boka. Den er veldig følelsesmessig til jeg-personen i boka som finner ut forbindelsen sin med Sara.
 
Jeg syns resultatet mitt ble bra og at jeg klarte å svare på oppgaven og problemstilligen min. Jeg syns det er værst med muntlige fremføringer, der jeg er dårlig til å forklare ting, men det er en god øving til muntlig eksamen.

Jeg syns særemnet var en oppgave jeg gledet meg til, da oppgaven gikk ut på å lese en bok og analysere den, da jeg liker å lese bøker. Det som var spennende va selve boka, som sagt tidligere, anbefales! Det som var mest utfordrende var å lage en god nok presentasjon der jeg klare svare på alle momentene som skal være med for å få en god karakter.



Det kommer ut film av denne boka, den har premiære i Norge 1. april 2011.
Link til trailer: http://www.filmweb.no/trailere/?articleId=399392


- Agathe

torsdag 3. februar 2011

Haugtussa

Vi var på Rogaland teater med klassen for å se Haugtussa  den 31.01.2011. Vi hadde forberedt oss på forhånd med forskjellige leker og oppgaver for å gjøre det enklere for oss å forstå hvorfor stykket var lagt slik det var blitt laget.

Oppsetningen på Rogaland teater var bra, selve teateret var pent med fin kiosk, scenen var stor, setene var behagelige og det var lett å få med seg alt som skjedde. Det var også bra med "live" orkester rett under scenen og lyden var bra. Lyset var også bra plassert i forhold til skuespillerne og det som skulle trekkes frem.

Forarbeidet vi gjorde var veldig nyttig fordi vi kunne kjenne igjen øvelsene vi hadde gjort. F.eks. når stolene ble stablet på forskjellige måter, plassert på absurde, systematiske, realistiske måter osv. vi kunne også kjenne igjen strofer fra diktet. Dette gjorde det bedre for oss å forstå hvorfor de hadde dette med i stykket.

Haugtussa er relevant for ungdom i dag for det handler om å finne sin plass i samfunnet og livet. Det var mye fordommer og litt mobbing med i stykket, og det er også ting som skjer i dagens samfunn. Stykket viser hvordan en skal være sterk å stå for sine egne valg og meninger.


Bilde av Veslemøy og Haugkallen

Bildekilde: http://www.kirken.no/stavanger/nyhet.cfm?nyhetid=331030


- Agathe